Origami-linnut livertävät Pansion tarinoita

Tiimimme ideoi Lähellä lähiössä -hankkeeseen tapahtuman teemalla “Yllätyksellisiä tapahtumia Pansiossa”. Tulemme toteuttamaan tapahtumapäivän ajaksi interaktiivisen taideteoksen Lentomajakalle vievän polun varteen. Teoksen tekemiseen tarvitsemme pansiolaisten panosta.

Teos koostuu Lentomajakalle vievän polun varteen sijoitetuista kaiuttimista ja ”linnunpöntöstä”. Tarkoituksena on, että ihminen kävelee polkua pitkin ja hänen liikkeensä käynnistää liiketunnistimella toimivat kaiuttimet, joista alkaa kuulua linnunlaulua. Kuulija pysähtyy ja alkaa ihmetellä mistä ääni kuuluu. Polun viereen on pystytetty eräänlainen linnunpönttö, joka ei näytä tavanomaiselta pöntöltä vaan taiteilija on tehnyt siitä omannäköisensä. Pöntössä on aukko, jonne voi laittaa käden. Pöntön sisältä löytyy taittelemiemme origameja, joihin on kirjoitettu pansiolaisten toisilleen lähettämiä tervehdyksiä. Origamin saa poimia mukaansa. Tällä tavoin osallistamme lähiön omat asukkaat osaksi taideteosta.

  • Linnunpönttö on noin 60cm korkea ja se sijaitsee sellaisella korkeudella, että lapsikin ylettyy ojentamaan kätensä sen sisään. Pönttöön tulee kyltti ”saa ottaa” tms. Pöntön ulkoasu ei ole perinteisen näköinen, vaan se on yllättävä ja tehty kierrätysmateriaaleista.
  • Kaiuttimet koitetaan naamioida puun oksistoon. Ohikulkijan on kuitenkin myös kyettävä löytämään ne ja oivaltamaan mistä ääni tulee. Kaiuttimien ääni käynnistyy liiketunnistimella tai ultraäänitunnistimella. Lintujen ääni on peräisin mp3-soittimesta.
  • Origameihin kerätään pansiolaisilta tervehdyksiä, joita he haluaisivat toisilleen lähettää. Laitamme Facebookiin useampaan Pansio-ryhmään ilmoituksen, jossa pyydämme pansiolaisia lähettämään näitä anonyymejä tervehdyksiä. Arvomme vastaajien kesken leffalippuja. Kirjoitamme yhden tervehdyksen kerrallaan A4 sivulle ja kopiomme tervehdystä niin monta kertaa, että paperi täyttyy. Tulostamme sen ja tiimimme taittelee siitä origamin. Origameja on tarkoitus saada useampia kymmeniä ja täyttää niillä ”linnunpönttö”.

Tiimi: Maria Tuominen, Selina Raunio, Petra Lehtimäki, Antti Yli-Halla ja Sofia Ahonen

Uutiset