MUN TAPULI – KÄVELYKIERROS

Kolme Tapulia, kolme tarinaa. Osallistu kävelykierrokselle ja näe Tapuli toisin silmin. Oppaina oman elämänsä asiantuntijat, entiset ja nykyiset Tapulilaiset.

Kirjasto- ja teatterisetä Kalle Kivinen esittelee vanhoja kotikulmiaan lempeän humoristisesti.

Tahira ja kaverit näyttävät, mitä kaikkea Tapuli tarjoaa neljäsluokkalaisille.

Sami ”Frank” Muttilaiselle Tapuli ”opetti elämän realiteeteista kaiken”.

Valitse oma kierroksesi ja ilmoittaudu ennakkoon 27.3. mennessä: muntapuli@gmail.com tai
soittamalla p. 040 819 8358.

Aloituspiste: Tapulikaupungin kirjasto, ajurinaukio 5, kello 13:30

Tapahtuma on maksuton.

Ps. Joku muukin kulkee kanssasi samoja reittejä, mutta näkeekö hän samat asiat? Jos et ole koskaan osallistunut mihinkään, aloita tästä.
Et tarvitse mukaan muuta kuin mukavat kävelykengät.

Lisätietoja: www.facebook.com/muntapuli
الهسو الها !Tervetuloa! Добро пожаловать! Welcome! Välkommen!

 

Projektin idea

Ajankohta: 1.4.2017
Tekijä: Viivi Salonen
Ohjaaja: Arto Lindholm

Lähiökierroksella ihmisille tarjotaan aito ja uudenlainen elämys. Kaupunkien keskustat ovat yllätyksettömiä sen asukkaille ja jo monille turisteille. Tänä päivänä kaivataan matkailulta muutakin kuin niiden samojen nähtävyyksien näkemistä, joissa tuhannet muut ovat jo vierailleet ja julkaisseet kuvia sosiaalisessa mediassa. Omien asuntojen vuokraaminen turisteille on kiihtynyt ja niitä vuokrataan entistä enemmän myös kantakaupungin ulkopuolelta. Näin matkustajat hakevat aidompaa elämystä matkakohteista. Lisäksi jakamistalouteen liittyvät trendit ovat suosiossa juuri nyt. Turistikierros keskustan ulkopuolella tarjoaisi myös matkailijoille virkistäviä uusia elämyksiä.

Lähiökierros tarjoaa asukkaille myös mahdollisuuden kertoa omasta asuinalueestaan muille. Imagon parantaminen ja mahdollisuus esitellä omia lempipaikkojaan asuinalueella voi parhaimmillaan innostaa uusia asunnonostajia alueelle. Turistioppaana voi toimia jo lähiössä vuosia tai vuosikymmeniä asuneet asukkaat tai joku juuri lähiöön muuttanut. Tämä antaa mahdollisuuden kertoa omin sanoin asuinalueensa tärkeistä ja rakkaista paikoista tarinallisesti tai faktoja hyödyntäen -­ kukin omalla tavallaan.

Oppaat voivat kertoa lähiössä ja sitä ympäröivillä alueilla tapahtuneista muutoksista tai ”vanhoista hyvistä ajoista”. Kierros voi pitää sisällään kävelyä metsäpolulla tai rakennustyömaan tuijotusta aidan takaa. Tärkeintä on, että itselle tärkeät paikat tulee esiteltyä. Kierros synnyttää parhaimmillaan tärkeää yhteiskunnallista keskustelua ja ennen kaikkea tarjoaa kohtaamisia muiden ihmisten kanssa. Oman asuinalueen näkeminen ja siitä kuuleminen muiden kokemusten kautta voi laukaista vaikuttamishaluja oman alueen kehittämiseen tai rohkaista mukaan jonkin yhdistyksen toimintaa ja lisätä sitä kautta vaikuttamismahdollisuuksia. Toisaalta se voi toimia miellyttävänä tapa tutustua naapureihin ja muihin alueen ihmisiin ja synnyttää sitä kautta yhteisöllisyyden tunnetta. Järjestetyt kierrokset voisivat päättyä lähiön ostarille tai kulmakuppilaan oluelle. Ulkopuoliset osallistuja saisivat mahdollisesti positiivisemman kuvan leimautuneista lähiöstä. Aidon uuden kokemuksen tarjoavat paikalliset oppaat ja oppaina toimivatasukkaat saavat kertoa alueestaan ja olla ylpeitä siitä.

Suurin osa Suomeen matkaavista turisteista haluaa nähdä luontoa, jota meiltä löytyy usein lähempää kuin osataan kuvitella. Lähiöturismikierrokset palvelisivat myös tätä puolta sillä lähiömme ovat usein luonnon ympäröimiä. Lähiöissä tapahtuu paljon kaikkea jännittävää ja kokemisen arvoista, on tärkeää saada se esille ja mahdollisesti vaikuttaa siihen, kuinka lähiöt nähdään ja koetaan. Hankkeen puitteissa tehtävät toimintakokeilut eivät saisi olla pelkästään yksittäisiä kokeiluita vaan niiden tulisi olla sellaisia, joita asukkaat voisivat itse jatkaa ilman taidelaitosta tai muuta projektinvetäjää. Tämä antaa mahdollisuuden alueella toimivien yhdistysten kanssa toimimiseen. Heidän kanssaan tulisi suunnitella tarkkaan yhteistyö, jotta jatkuvuus on taattu. Lähiöturismi on muissakin Suomen lähiöissä mahdollista toteuttaa sillä tämä toimintakokeilu on helposti monistettavissa.

Uutiset