Kukkulan keittiö

Kukkulan keittiö järjestettiin Jyväskylän Keltinmäessä 25.1.2017. Tapahtuma oli kaikille avoin, yhteisöllinen ruokatapahtuma, jossa eritaustaiset kotikokit kokkailivat yhdessä illallisen naapureille ja opastavat muut ruokakulttuuriensa salaisuuksiin.  Osallistujat saivat osallistua joko kokkailuun tai tulla vain paikan päälle syömään ja nauttimaan tunnelmasta. Tapahtuman tarkoituksena oli tutustuttaa maahanmuuttajataustaisia ja kantasuomalaisia jyväskyläläisiä toisiinsa yhteisen kokkailun lomassa. Tapahtuma oli osa Yhteismaan ja Humakin yhteistä Illallinen naapurin kanssa -kokonaisuutta. 

Tapahtumassa kävi parhaimmillaan noin 35 kävijää, joista suurin osa oli naapuruston väkeä. Kokkeja oli kolme, joista yksi oli Irakista, yksi Liberiasta ja yksi Kongosta. Suurimmalla osalla kokeista oli sattumalta jokin yhteys Keltinmäkeen. Keltinmäen ulkopuolelta oli paikalle tullut muutama ihminen. Tapahtumapaikkana toimi Keltinmäen asukasyhdistyksen asukastalo Keltinmäen keidas, joka oli tapahtumapaikaksi täydellinen valinta. Asukastalolle on helppo löytää ja asukasyhdistys itse järjestää siellä paljon erilaisia aktiviteetteja.

Kukkulan keittiön konsepti osoittautui hyvin menestyksekkääksi, sillä se oli jollakin tapaa tarpeeksi erityinen:  tarkoituksena juuri tuo suomalaisten tutustuttaminen maahanmuuttajiin ja toisinpäin yhteisen kokkailun kautta. Kukkulan keittiö nimenä toimi hyvin, sillä Jyväskylässä Keltinmäki ja sen lähialueet tunnetaan kukkuloina.

Keltinmäen asukasyhdistyksen aktiivit olivat tärkeimmät paikalliskontaktimme ja olivat korvaamattoman tärkeänä apuna tapahtuman markkinoinnissa. Teimme yhteistyötä myös Jyväskylän kaupungin kanssa, joka keskittyy tällä hetkellä itsekin Keltinmäen ongelmien ratkomiseen. Alueen asioita hoitaa oma aluetyöntekijänsä, joka kollegoineen toimi tärkeänä tiedonlähteenä ja kontaktina.  Koska tapahtuman tavoitteet sopivat hyvin kaupungin omaan strategiaan, saimme kaupungilta myös pientä rahallista apua raaka-ainekustannusten kattamiseksi. Lisäksi saimme ruoka-aineksiin paikallisen sponsorin Keltinmäen Sale-ruokakaupasta.

Tunnelma tapahtumassa oli lämminhenkinen ja ruokaan suhtauduttiin todella uteliaasti. Varsinaiseen kokkailuun osallistui noin kuusi ihmistä. Kokit ja asukasyhdistyksen väki vaihtoivat myös yhteystietoja ja ilmassa oli innostusta jatkaa tapahtumaa omin voimin tulevaisuudessa. Pyrimme auttamaan Keltinmäen asukasyhdistyksen aktiiveja tapahtuman järjestämisessä jatkossa esimerkiksi antamalla vinkkejä ja tiedotusapua.

      

 

Toteuttajat:

Yhteismaa 

Jaakko Blomberg

jaakko@yhteismaa.fi

Maria Luhtaniemi

maria.luhtaniemi@yhteismaa.fi

 

Opiskelijaryhmä

Helena Vepsäläinen

Helmi Lind

Henna Voutilainen

Uutiset