Origamilinnut kulttuurikuriireina

Pansion keväässä näkyi myös hieman eksoottisempia lintuja, kun Turun Humakin opiskelijatiimi toteutti siellä origamilintuprojektin. Projektin tavoitteena oli tuottaa pansiolaisille iloa ja yhteisöllisyyttä sekä kosketuksia kulttuuriin yllätyksellisellä tavalla.

Hankkeen aluksi pansiolaisia pyydettiin lähettämään terveisiä muille, tuntemattomille pansiolaisille. Viestejä kerättiin facebookissa jo olevien pansiolaisten ryhmien kautta. Viestien määrä oli positiivinen yllätys, sillä niitä saapui lyhyessä ajassa lähes 30.

  • Hauskaa kesän odotusta meille kaikille. Tehdään alueestamme yhdessä iloinen!
  • Hyvää päivää pansiolaiset. Muistakaa jokainen uusi aamu on lahja. Eletään positiivisella mielellä vaikka kaikki ei aina mene niinku pitäs.
  • Muista! Olet ihana juuri tuollaisena ?
  • Tosi siistii päivää. Vihronki siivottii pernontiän reunoi hiakast ym:st 😀 Pöly ol hirmune, mut kasteluauto saapus sit vihronki paikal. Kotti tultuani kattelin toho kotipihal ja kettuha siäl juaksenteli ilosena . Kevät rinnas vissi silläki 😀  Joo, ja ekat kukat on nousemas ylös. Ihanaa. ? Jospa saatas yhres nauttii viäl kauniist
    ja lämpösest pääsiäisest ?

Terveiset tulostettiin papereille, jolloin virtuaalinen viesti muuttui konkreettiseksi kirjeeksi satunnaiselle vastaanottajalle. Viestipapereista taiteltiin origamilintuja, jotka kantoivat viestejä yllätyksellisiin paikkoihin: Lintuja siroteltiin ympäri Pansiota busseihin ja bussikatoksiin, puistoihin, aitoihin ja jopa ruokakauppojen hyllyille ja hedelmätiskeille. Keskeisin lintujen “pesimispaikka” oli kuitenkin Pansion lentomajakalle vievä kuntoilupolku, jonka varrelle taiteilijat Sami Pikkarainen ja Jenny Mild toteuttivat interaktiivisen teoksen. Teos koostui kaiutinkopasta rakennetusta linnunpöntöstä, josta lintuja voi ottaa. Sen lisäksi teoksen ympärillä oli ääniteos, jossa eksoottiset linnut liversivät maastoon sijoitettujen kaiutinten välityksellä.

Vaikka origameissa olikin jo sisältöä alueen asukkaiden tervehdysten kautta, niille haluttiin antaa vielä enemmän merkitystä ja arvoa. Tavoitteena oli, että tervehdyksen myötä satunnaiselle linnun löytäjälle tarjoutuisi mahdollisuus päästä nauttimaan vielä lisäyllätyksestä – kulttuurielämyksestä ystävän kanssa. Siksi niiden avulla tarjottiin asukkaille ilmaisia lippuja turkulaisiin museoihin, teattereihin ja filharmonisen orkesterin konsertteihin. Lippujen jakaminen tapahtui lisäämällä joihinkin origameihin koodeja ja puhelinnumero, jonka kautta lippuja pystyi lunastamaan itselleen.

Tapahtuma ja lintupönttö saivat osakseen vain hyvää palautetta facebookin kautta. Ihmiset vaikuttivat olevan iloisia siitä, että alueella näkyy jotain positiivista ja yhteisöllistä. Muutama ihminen ilmoitti löytäneensä origamilintuja ja ainakin he olivat hyvin innoissaan siitä, että pääsivät teatteriin ja lippujen löytäjien välille syntyi jopa keskustelua:

  • Mä voitin 2 lippua toc toc -näytökseen Logomoon. Tänään käytiin katsomassa. Kiitos 🙂
  • Samoin, huomiseen näytökseen! 🙂
  • Hauskaa teatteri-iltaa 🙂

Vaikka palaute oli kiittävää, projekti koki kuitenkin takaiskun, sillä lintupönttöteos rikottiin pian sen pystyttämisen jälkeen. Tihutyö herätti keskustelua facebookissa, jossa yhteisö osoitti harmistumistaan yhteiseksi aiotun, positiivisen asian tuhoamisesta. Eräällä tavalla tämäkin teko siten osoitti sen, että positiivisuuden levittämisellä on loppujen lopuksi kuitenkin positiivista merkitystä.

Origamilintuprojektin suunnitteli ja toteutti tiimi Sofia Ahonen, Petra Lehtimäki, Selina Raunio, Maria Tuominen ja Antti Yli-Halla

Video: Tilda Hopia, Pukkimäki Osk.