Ilmakuvavideo-tapahtuma Pansiossa

Turun Lähellä lähiössä -tapahtumakimaran viimeinen tapahtuma toteutui 8.6.2018 Pansiossa. Työryhmä Sara Mäkinen, Lotta Valtanen ja Amanda Saarni suunnitteli tapahtuman, johon kutsuttiin pansiolaisia tekemään yhteistä ilmakuvausvideota. Kauko-ohjattavalla kamerakopterilla kuvattavalle videolle haluttiin taltioida pansiolaisten yhdessä muodostamia kuvioita. Tavoitteena oli tuoda kaikenikäisiä ihmisiä yhteen mukavan tekemisen pariin ja samalla tehdä tilanteesta pysyvä muisto – kiinnostava ja hauska video, joka kertoo Pansiosta.

Koreografi Sanna Airaksinen suunnitteli ja ohjasi koreografian ja sen kuvasi videolle N. Kovanen Photography. Ensimmäinen kuvio on kukka, jossa lentää mehiläinen. Toisena oli lentävä lintu. Viimeisenä kentälle ilmestyy P-kirjain, joka kuvastaa Pansion aluetta.

Osallistujia ei ollut kovin paljon, mutta heillä oli silmin nähden mukavaa: nauraen ja keskittyneesti he seurasivat ohjeita ja toteuttivat kuvioita. Välillä kurkattiin kameran näytöltä, miltä tekeminen näytti yläilmoista. Kamerakopteri oli yleisöstä muutenkin mielenkiintoinen ja heistä oli hauskaa, kun kuvaaja kertoi kamerasta ja näytti, miten se lentää ja kuvaa.

Lisämausteena osallistujille jaettiin myös pääsylippuja turkulaisiin museoihin. Näin haluttiin kiittää osallistumisesta, mutta myös mahdollistaa yhteisiä hetkiä kulttuurin ja yhdessä tekemisen parissa jatkossakin.

Kokeilulla haluttiin testata tämän tyyppisen toiminnan kantavuutta sekä sitä, voisiko tällä toteutustavalla toteuttaa esimerkiksi laajemman kuvauskampanjan, jossa haastettaisiin toisia lähiöitä tai muita yhteisöjä tekemään omia videoitaan ja lataamaan ne  Youtubeen.

Kokemuksen perusteella voitiin todeta, että koreografioiden ja ilmakuvauksen tekeminen itsessään on hauskaa, helppoa ja kiinnostavaa, kunhan vain osallistujat saadaan innostumaan tulemaan paikalle. Koreografin panos on olennainen, jotta toiminnalle saadaan rakennettua ryhti, rytmi ja sisältö. Luonteva vuorovaikutus koreografin ja ryhmän välillä on tärkeää, jotta ryhmän jäsenet voivat osallistua sisällön tuotantoon muutenkin kuin liikkuvina objekteina. Kuvauskopteripalveluita on saatavilla ja ne takaavat hyvälaatuisen teknisen jäljen, mikä on olennaista osallistujien motivaation kannalta. Markkinointi on tämän tyyppisissä toiminnoissa avainasemassa, ja mahdollinen kilpailullisuus tai juonellisuus (esim. parhaan videon palkitseminen, haasteen heittäminen seuraavalle toimijalle) voisivat tuoda toiminnalle lisää nostetta.