Mun täytyy kävellä näin Koivukylässä

Tiistaiaamuinen Tuulikontti. Puuroa ja porinaa, musiikkia tilassa. Sanoituksien hauduttelua.

Jaoimme Biisihautomo-tunnelman noin 15 henkilön kanssa ja pohdimme yhdessä kappaleiden eri osia ja ominaisuuksia. Joskus lyhytkin kertosäe vain istuu hyvin paikalleen, toisinaan se jää epämääräiseksi, onhan selkeä kappalerakenne usein hyväksi. Joskus taas toistuva toiston toisto tympäisee, vaikka se luokin tunnistettavuutta kappaleelle. Yhteisymmärryksessä todettiin, että hyvä sanoitus on tärkeä: oli se sitten poliittinen, humoristinen tai jotakin muuta, on sanojen syytä olla tarkkaan mietityt ja yhteen soljuvat, ei ikävästi runtattuina vain peräjälkeen. Kappaleella voi kertoa niin monenlaisia tarinoita ja välittää niin moninaisia tunteita ja tunnelmia, että sama kappale tai sama esittäjä voi puhutella monia ihmisiä yhtäaikaisesti.

 

Kuvassa ammatti-innostajat vauhdissa. Monipuoliset, tilanteeseen heittäytyvät Biisihautomo-ohjaajat Noora Nyyssönen ja Mika Perälä ovat aikamoisia improajia.

Hautomossa pulppuili jos jonkinmoisia koivukyläläisiä hahmoja ja paikkoja. Improvisaatiokappale huvitti hassuilla ja yllättävillä juonenkäänteillään, olihan joku keksinyt laulun aiheeksi vaatteiden päällä pysymisen. Laulussa ihasteltiin kevättä ja pompittiin bussista nurmikolle alasti – ja suoraan poliisin eteen. Onneksi improlaulun poliisi oli vapaamielinen hänkin ja puvun lahkeesta saatiin hiukan suojaa huhtikuun vaihtelevalta säältä. Soitetut esimerkkikappaleet olivat ennalta monille tuttuja ja paikalla olijat intoutuivatkin laulamaan välillä mukana. Valmiina teoksina saatiin kuulla kaksikin upeaa kappaletta. Toinen kertoi Länsimäestä, toinen oli Edith Södergranin teoksesta sävelletty. Södergranin proosateksti taipui lauluksi, jossa onnenkissa köllötteli sylissä ja kehräsi – onnenlankaa! Mikä hellyyttävä ajatus.

Jälkikäteen jäi lämpö läikkymään mieleen. Kuuntele asukastila Tuulikontin Biisihautomon fiiliksiä Yle Radion Kultakuume-kulttuuriohjelmasta.

 

 

Vielä on huhtikuisia tarinahautomoita piipahdettavaksesi!

Huomenna keskiviikkona 5.4. on yhden sijasta kaksi Biisihautomo-juttupajaa. Hakunilan kirjastolla tavataan klo: 17:30-19:30 ja Tapulikaupungin kirjastolla treffataan klo: 16-18.

Ensi viikolla jutustellaan ja kirjoitetaan lähiöistä tiistaina 11.4. klo: 17-19 Kontulan kirjastossa, sekä keskiviikkona 12.4. klo: 20-22 ravintola Viva Mariassa.

LähiöBiisi-sanoituskilpailu päättyy tämän kuun lopussa, 30.4. Ehdit vielä hyvin mukaan omalla lähiöaiheisella tekstilläsi suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Jännitys alkaa jo tiivistyä: mikä asuinalue saa oman tarinansa parhaiten esille tässä valtakunnallisessa kilpailussa? Voittajateksti sävelletään musiikkikappaleeksi ja tarjolla on myös muita palkintoja.

Lähetä siis tekstisi meille Maarit Hurmerinnan, Mira Luodin, Mikko Sarjasen ja Anja Erämajan luettavaksi ja pysy mukana yhteisellä matkallamme kaupunkikulttuurin ytimeen, lähiöihin!

Lisätietoja:

http://lahella-lahiossa.humak.fi/helsinki-ja-vantaa/biisihautomoi/ 

ja

https://www.facebook.com/biisihautomo/